1. Merhaba Ziyaretçi,
    Ramazan ayı boyunca düzenlediğimiz konvoylara katılmak istemez misin? Ayrıntılar İçin Tıkla!
  2. Merhaba Ziyaretçi !
    World Of Trucks Multiplayer Türkiye sitesine katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.
  3. Merhaba Ziyaretçi,
    discord.wotmp.com adresinden discord sunucumuza giriş yapabilirsiniz.
  4. Merhaba Ziyaretçi,
    Steam grubumuza katılıp, yapılan etkinliklerden ilk haberdar olma şansını yakala!

Genel Engelli Raporu ile Araç alma

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve hakan271905 tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. hakan271905

    hakan271905
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi

    28
    130
    26
    55
    TruckersMP Profili
    arkadaşlar forumun dışında bi konu bu aslında açmak yasakmı onuda bilmiyorum
    ben görme engeliyim bildiğim kadarıyla devlet engelilerden araç alırken ötv almıyor raporu olanlara böyle bi yasa var
    sorum şu ben araç almayı düşünüyorum daha önceden çevresinde böyle araç alan varmı yada bu konuda bi bilgisi olan
     
    Mezarbekcisi bunu beğendi.
  2. 38 KAYSERİLİ 38

    38 KAYSERİLİ 38
    Özel Üye Kayıtlı Kullanıcı ETS2 ve ATS Sahibi
    Plaka

    43
    1.938
    8.870
    300
    Scania
    TruckersMP Profili
    Formun dışında açma da sıkıntı yok açılabilir ama konu dışı bölümünden genel olarak açman gerekir di. Yardım bölümü sadece ats ets gibi konularda
     
  3. Baranonen34

    Baranonen34
    Yönetici
    Plaka

    2.222
    5.556
    300
    MAN
    % 40 ve Üzeri Engelli Raporu ile Araç Satın Almak (Engelli Bireyin Kendisi İçin)

    % 40 ve üzerinde engele sahip olup ÖTV’den muaf olarak araç satın almak isteyen engelli bireylerin öncelikle engellerine yönelik rapor almaları gerekmektedir. Ayrıca bu rapor üzerinde de engelli bireyin engelinin özel dizayn edilmiş araçları kullanmasında bir sakınca olmadığına dair bir ibare bulunması gerekir. Bunlara ek olarak engelli raporu ile araç alabilmek için söz konusu kişinin H sınıfı ehliyete de sahip olması şartı aranmaktadır. Engelli bireyler bu iki belge ile herhangi bir galeriye gidip araç satın alabilirler. Diğer gerekli işlemler galeriler tarafından halledilebilmektedir.


    2018 Engelli Özürlü Araç Alımı Şartları (Engelli Bireyin Yakınları için )
    Sosyal devlet olmanın gerekliliklerinden biri de engelli bireylerin topluma katılabilmesi yönünde izlenen politikalardır. Engelleri ister fiziksel ister zihinsel olsun, engelli vatandaşlarımızın gündelik hayatlarında yaşadıkları en büyük sorunlardan biri ulaşımdır. Her ne kadar gelişen teknolojik imkanlar toplu taşıma araçlarında yolculuk yapmalarını sağlasa da kendilerine ait bir araç kadar rahat olmadığı aşikar. İşte bu sorunun üstesinden gelmek için engelli vatandaşlarımıza tanınan bir ayrıcalık var: engelli ÖTV indirimi.

    Engelli Araç Alımı Nedir?
    2017 itibariyle özürlü bireylere tanınan iki hak var: birincisi ÖTV indirimi, ikincisi ise ÖTV muafiyeti. Tamamen sağlıklı vatandaşların otomobil alırken ödemek zorunda olduğu özel tüketim vergisi üzerinden engelli vatandaşlara indirim ya da muafiyet sağlanıyor. Böylece engelli arabası alırken maddi anlamda kolaylık sağlanıyor. Sağlanacak kolaylığın indirim mi muafiyet mi olduğunu bireyin özür seviyesi belirliyor ve engelli araç indirimi şartları da buna göre değişiyor.

    ÖTV Muafiyeti
    Özürlü araç alımında tanınan ÖTV muafiyeti aslında çok yeni bir yasa, 2017 Kasım ayında kabulen torba yasa kapsamında “Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM tarafından kabul edildi. Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak bu yasaya göre engeli %90 ve üzeri olan bireyler bu durumu gerekli sağlık raporuyla kanıtladıkları takdirde anahtar teslim bedeli 200.000 TL’ye kadar olan bir otomobili özel tüketim vergisinden tamamen muaf olarak satın alabilecek.

    Kanunda yer alan “anahtar teslim bedeli” ibaresi önem teşkil ediyor. Almayı planladığınız otomobile engelinize yardımcı olması için yapılacak eklentiler (örneğin tekerlekli sandalyenin yerleştirilebilmesi için arka koltukların çıkarılması) ve tüm vergiler dahil 200.000 TL sınırı koyulmuş. Ödemeyecek olsanız bile ÖTV’yi hesaba katmanız gerekiyor.

    Örneğin 50.000 TL değerinde bir otomobil almak istiyorsunuz, %50 ÖTV ve diğer vergiler eklendiğinde yaklaşık 110.000 TL civarında bir anahtar teslim bedeli olacağı için bu aracı aldığınızda ÖTV’den muaf olabilirsiniz. Ancak, diyelim 130.000 TL değerinde bir otomobil almak istiyorsunuz, bu durumda ÖTV oranı %60’a çıkacak ve diğer vergiler eklendiğinde aracın anahtar teslim bedeli 220.000 TL civarında olacak. Bu durumda aracın ÖTV’siz hali 200.000 TL’yi geçmemesine rağmen muafiyetten yararlanamayacaksınız.

    Yüzde 90 engelli raporu kimlere verilir?
    Engelli araç indiriminden ÖTV muafiyetiyle yararlanmak için %90 engelli raporu almanız gerektiğini söylemiştik. Kişinin %90 ve üzeri engelli raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu ayrım tam teşekküllü hastaneler tarafından kişinin hayati ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak verilir. Bu engel fiziksel de ruhsal da olabilir. Örneğin alzheimer hastası engelli araç alımı genelde bu kapsamda olur.


    ÖTV İndirimi
    Engelli aracı alırken avantajlı fiyatlardan faydalanmak için ağır engelli olmak zorunda değilsiniz. %40 ve üzeri engeli olan ve bunu kanıtlayıcı belgesi olan vatandaşlarımız engellerinin derecesine bağlı olarak ÖTV’den belirli tutarda indirimden faydalanabilirler. Hafif engelli olarak da bilinen bu statüdeki vatandaşlarımız hayatlarını kısıtlayan bir engele sahip olmakla birlikte kendi yaşamsal ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilirler. Bu indirim %40 ile %90 a kadar engeli olan vatandaşlarımı kapsadığı için örneğin yüzde 60 özürlü raporu ile araba almak da mümkündür.

    Kısacası araba almak için özürlü raporu kaç olmalı sorusunun cevabı en az %40’tır. ÖTV muafiyetinin aksine, bu indirimden yararlanmak isteyen engelli bireyler kendi hayatlarını idame ettirebilen insanlar oldukları için araba onların adına alınır.

    Engelli Araç Nasıl Alınır?
    Engelli araç alma işlemleri hakkında aklınızdaki bazı soruları cevapladık, vatandaşlarımızın bu haklarından en iyi şekilde faydalanmaları için haklarını bilmeleri önemli.

    Engelli Araç Alımı Şartları
    Engelli aracı alırken şartlar kişinin engel seviyesine göre değişiyor. Eğer kişi ağır engelli ise, örneğin zihinsel engelli araç alımında, arabayı kendi kullanmayacağı için 3.dereceye kadar akrabalarından birinin üzerine araba alabiliyor.

    Engelli adına araç alımı yapacak kişinin B sınıfı ehliyeti olması gerekiyor. Engelli aracı kendi adına alacaksa, mesela ortopedik engelli araç alımında, kişinin yalnızca engelli vatandaşlarımızın alabildiği H sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor.

    Ayrıca yeni yasayla birlikte alınacak aracın motor gücüne 1.4 kısıtlaması getirildi. Daha büyük motor gücüne sahip cihazlar için ne yazık ki indirimden faydalanamıyorsunuz.

    Alacağınız aracın kayıt altında daha kolay tutulabilmesi adına engelli araç alımında söz konusu otomobilin sıfır olması gerekir. 2.el otomobillerde bu indirim uygulanamaz.

    Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar
    Engelli araç almak için temelde yalnızca iki evrak gerekiyor: Tam teşekküllü bir hastaneden alınacak, kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve ehliyet. %90 ve üzeri engel durumunda araç başkasının adına alındığı için istenen ehliyet o kişiye ait.

    Engelli Araç Almak İçin Rapor Yüzde Kaç Olmalı?
    ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalı.

    Engelli İndirimiyle Başkasına Araç Alınabilir Mi?
    Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Vergi ödemek her vatandaşın yükümlülüğüdür. Dolayısıyla yalnızca engelli vatandaşlarımıza tanınan indirim hakkından başkasının faydalanması mümkün değildir, aksi halde bu vergi kaçırma suçudur. Sizin yerinize başkasının araç alabileceği tek durum yukarıda da bahsetttiğimiz %90 ve üzeri engel durumudur. Bu durumda bile 3.derece akraba kısıtlaması vardır ki bu kişiler yönetmelikte şu şekilde belirtilmiştir:

    Birinci Derecede Kan Hısımları
    Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

    Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
    Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].
    İkinci Derecede Kan Hısımları
    Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].
    İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
    Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].
    Üçüncü Derecede Kan Hısımları
    Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].
    Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
    Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

    Bu kişilerin dışındaki insanlar başka birine ait engelli aracını kullanamazlar.

    Başkasına ait engelli aracı kullanırken yakalanırsanız çok ciddi cezalar ödeyeceğinizi lütfen unutmayın.

    Engelli İndirimiyle Aldığım Arabayı Satabilir Miyim?
    ÖTV indirimi engelli bireylerin hayatını kolaylaştırma adına bir uygulama olduğu için indirimle aldığınız arabayı sizin kullanmanız gerekir. Yasanın suistimal edilmesini önlemek adına bu uygulamayla alınan araçların satılması 5 yıl süreyle mümkün değildir. Eğer satmak istiyorsanız aracın ÖTV’si hesaplanır ve arabayı satın alırken ödemediğiniz tutar sizden tahsil edilir. Aracı alacak kişi de benzer şekilde engelliyse bu 5 yıllık süre 3 yıla düşer.

    Engelli Araç Alımı Nasıl Hesaplanır?
    Engelli indiriminden faydalanarak alacağınız aracın ÖTV’si aracın motor gücüne ve tutarına göre değişir. 50.000 TL tutarındaki bir araçla 150.000 TL tutarındaki araca uygulanacak ÖTV oranı yasaya bağlı olarak değiştiği için engelli indirimindeki tutar da bu değişkenlere bağlı olarak farklı hesaplanır.

    Alıntıdır : https://www.kampanyabulucu.com
     
    BigLarge, Extreme, Enes55 ve 4 kişi daha bunu beğendi.
  4. celal_1433

    celal_1433
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi

    35
    152
    37
    105
    Scania
    TruckersMP Profili
    Bende engelli bir birey olarak daha yeni araç aldım indirimden.Siz maalesef bildiğim kadarı ile ötv indirimli araç alamıyorsunuz ötv indirimli araç alabilmek için ortopedik engelli olmanız lazım oda en az %40 olmalı yada %90 raporun olacak sen değil de yakınların kullanabiliyor ama dediğim gibi ortopedik engelli olman lazım yada zihinsel engelli olman lazım ondada mahkeme kararı ile alıp satabiliyorsun arabayı tabi onda da %40 ve üzeri rapor gerekli.
     
    Vueenx bunu beğendi.
  5. Spyy

    Spyy
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi
    Plaka

    22
    73
    25
    65
    Scania
    TruckersMP Profili
    OTV indirimli arac alamazsiniz malesef ben bu kadarini biliyom gerisini bilmiyom
     
  6. hakan271905

    hakan271905
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi

    28
    130
    26
    55
    TruckersMP Profili
    peki aldığınız arabanın fiyatı ne kadrdı ne kadara düştü öğrenebilirmiyim bildiğim kadarıyla yüzde 90 raporu olan engeliler için gerçerli bu durum
     
  7. EnesAslann

    EnesAslann
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 ve ATS Sahibi
    Plaka

    26
    86
    26
    85
    Scania
    TruckersMP Profili
    bildiğim kadarıyla 1.6 litre motor hacmine kadar alabiliyorsunuz, ötv ve mtv den muafsınız ayrıca yine bildiğim kadarıyla ortopedik engeller için alınabiliyor yüzdesini falan bilmiyorum iyice araştırmak gerekiyor, bu forum pek uygun değil gibi bu konu için. konuya uygun forum aramalısınız elbette buradanda fikir alabilirsiniz ama başka forumlarda güncel sorulara cevap verebilecek arkadaşlar vardır diye düşünüyorum.

    ayrıca VW nin Golf 1.6 TDI 115 PS DSG modelinin sitedeki satış fiyatı 184,900 tl gözüküyor. Ötv ise 40,300 tl. bu parayı satış fiyatından çıkartınca arabanın engelli raporuyla alınabilecek fiyatı oluyor. dediğim gibi bunlar benim bildiklerim doğruluğu olmamakla beraber detaylı araştırınız derim.
     
  8. Mezarbekcisi

    Mezarbekcisi
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi

    26
    17
    12
    65
    Iveco
    TruckersMP Profili
    kardeşim ben sana şöyle özetleyeyim olayı ben %70 ağır engellliyim bende bu sene ehliyet almak için araştırma yaptım şuan alıyorum ehliyet.

    şimdi sen kendin almak istiyorsan sağlık ocağına(aile hekimi) git ben ehliyet almak istiyorum de seni hastaneye sevk ediyor, o aile hekimin göz vs doktorlardan muayene olmanı istiyor oluyorsun daha sonra alır veya alamaz diye hastane sana rapor veriyor, böylelikle ehliyet kurslarına rahat rahat kayıt yaptırabilirsin. benim geçtiğim aşamalar bu şekilde.

    bu arada hastane sağlık ocağına gidersen ücret ödersin (100 lira) hastane hastane değişiyor para ödememen için evinin oralarda aile hekimine git ücret ödemezsin.

    Aile hekiminin yazdığı doktorların hepsi ücretli

    sormak istediğin soru varsa her türlü yardımcı olurum.
     
  9. celal_1433

    celal_1433
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 Sahibi

    35
    152
    37
    105
    Scania
    TruckersMP Profili
    Hayır 1.6 sınır hacmi kalktı 2000 ve üstü motor araç alabiliyoruz onun yerine 200.000 tl sınır getirildi alacağın araç 200.00 tl yi aşarsa alamazsın.
     
  10. aLoNeAnqeL19

    aLoNeAnqeL19
    Kayıtlı Kullanıcı ETS2 ve ATS Sahibi
    Plaka

    387
    396
    200
    Scania
    TruckersMP Profili
    Zihinsel olarak nasıl alınıyor. Bende zihinsel işitme engelliyim cihaz ile duyuyorum. Yüzde 46 Buna nasıl faydalanabilirim. Raporda araç hakkinda otv vergi gibi herhangi bisey yazmıyor.
     
    Son düzenleme: 14 Aralık 2018